HISTORIEN

Tidlig på 70-tallet skjedde det en rekke alvorlige ulykker i fjellene i Lofoten. Dette førte til mange redningsaksjoner i svært krevende terreng. Og lokale klatrere var med å hjalp til. Nils Faarlund, med flere, ledet det første klatrekurset som ble avholdt i Lofoten sommeren 1972. Målet var å gi Svolvær Røde Kors sine medlemmer opplæring i både klatring og redningstekniske teknikker. En del av resultatet av kurset var skiftelsen av landets første alpine redningsgruppe: Svolvær alpine redningsgruppe.

Arild Meyer, en lokal klatre med mange første bestigninger, var med som instruktører på dette kurset. Tydelig inspiret og kanskje litt utålmodig, proklamerte Arild at: “Dette kan vi nå gjøre sjøl!” Arild, Ulf Prytz og Kjell Skog startet Nord Norsk Klatreskole året etterpå.

De første årene hadde kursene utgangspunkt på teltplassen med det klingende navnet ‘Paradiset’. Kursene tok deltagere på spenstige eventyr, med bland annet avsluttningstur til Austre Rulten. Denne turen tok dog litt lengre enn plannlagt og etter overnatting på toppen og en ekstra kursdag som resultatt.

Etter dette blev avsluttningsturen lagt til andre topper… Tromsø og sportsbutikken ‘Tindeloftet’ var utgangspunket vinterstid, hvor det ble arrangeret snøhuleturer til Det himmelske fredsplass. Med start fra Tromsø etter arbeidstid fredag ettermiddag, 1800 høydemeter med snøbakke og snøhule graving som avsluttning.

Etter noe laber aktivitet på 80-tallet, overtok Thorbjørn Enevold Klatreskolen. Etter noen år på Kalle flytte Klatreskolen til bryggene i Henningsvær, som er tilholdsstedet idag.

Den amerikanske klatreren Ed Webster sitt besøk tidlig på 90-tallet satte for alvor Lofoten på ‘klatrekartet’ og med utgivelsen av klatreføren ‘Climbing In The Magic Islands’, økt kurstilbud, samt fler og fler gjester har Klatreskolen vokst til å bli en av de største og viktigste kursarrangørene i Norge.

Klatreskolen har idag stor aktivitet på vinteren, og til tross for navnet så arrangeres det også kurs og guiding på ski. Det arrangeres kurs innenfor ski og klatring med varighet fra en helg, en uke til 4 måneder. Klatreskolen og Klatrekaféen er utgangspunktet for fler toppturs camper og er et selvsagt utgangspunkt for tilreisende guider og grupper.

Meny

Innstillinger